środa, 3 lipca 2013

Przepisy na kolacje: Pilaw z dzikiego ryżu z orzechami pekan i jagodami goji

Porcje: 4
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 45 minut
Program: tylko plan podstawowy

  • 1 łyżka stołowa oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 szklanki porów, pokrojonych w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 1/4 szklanki długoziarnistego brązowego ryżu
  • 1/4 szklanki dzikiego ryżu, lub ryżu wehani
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki suszonych jagód goji
  • 1/3 szklanki orzechów pekan, posiekanych i podprażonych
  • świeże zioła: rozmaryn i tymianek
  • świeża natka pietruszki do przybrania

Do średniej wielkości garnka wlej oliwę i postaw na średnim ogniu. Wrzuć pory, marchew i seler, obsmaż je lekko. Następnie dodaj ryż, zioła, sól, wymieszaj. Wlej wodę i całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj garnek przykrywką i gotuj przez 30 min., aż ryż zmięknie.
Gdy ryż będzie ugotowany, dodaj jagody goji i orzechy pekan, wymieszaj widelcem, żeby ryż nabrał puszystości, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.


Moje wrażenia: Użyłam tylko brązowego ryżu i suszonego rozmarynu i tymianku. Wyszło dość łagodne, ale pełne niesamowitych smaków. Prażone orzechy i jagody goji świetnie pasują do reszty, a pilaw z powodzeniem może być daniem samodzielnym. Ja podałam go z rybą z warzywami w pergaminie i bardzo nam smakowało, ale jak dla mnie wystarczyłaby też po prostu ryba na parze, lub kawałek mięsa z grila, albo jajko w koszulce.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kalorie: 303

białko: 7,3 g
węglowodany: 45,3 g
tłuszcz: 11,1 g

błonnik: 4,1 g
cholesterol: 0 mg
sód: 84 mg
wapń: 65 mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz